Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στο Πρόγραμμα είναι τελευταίας τεχνολογίας, ενώ υιοθετούνται σύγχρονες και καινοτόμες μέθοδοι εκπαίδευσης. Συνολικά, σε κάθε ετήσιο κύκλο γίνονται 12 τριήμερες συναντήσεις: 9 δια ζώσης και 3 διαδικτυακά. Η εκπαίδευση στηρίζεται στις αρχές και στις διαδικασίες της μεικτής μεθόδου, καθώς περιλαμβάνει:
- Δια ζώσης εκπαίδευση, όπου τα μαθήματα, προς διευκόλυνση των εκπαιδευόμενων που εργάζονται, γίνονται Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο πρωί και απόγευμα και Κυριακή πρωί.
- Εξ’ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση, κατά την οποία οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν με ευέλικτο τρόπο, προσαρμοσμένο στις προσωπικές τους ανάγκες και προτεραιότητες, το υλικό του Προγράμματος, που περιλαμβάνει μαθήματα μέσω βίντεο, καθώς και σειρά πολυάριθμων βιντεοσκοπημένων συνεδριών ψυχοθεραπείας.
Οι χώροι που χρησιμοποιούνται για τις διοικητικές, τις γραμματειακές και τις εκπαιδευτικές ανάγκες του προγράμματος είναι:
- Αθήνα: Τα γραφεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ακαδημίας 35, 10672 Αθήνα - Κολωνάκι), καθώς και οι χώροι του «Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών» (Θόλου 5, 10556 Αθήνα – Πλάκα), όπου και γίνονται τα δια ζώσης μαθήματα.
- Βόλος: Τα γραφεία του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και οι χώροι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου γίνονται οι δια ζώσης εκπαιδευτικές συναντήσεις.
Όλα τα μαθήματα βιντεοσκοπούνται και αναρτώνται στην εκπαιδευτική πλατφόρμα «Moodle» του προγράμματος, ώστε να είναι στην διάθεση των εκπαιδευόμενων για περαιτέρω μελέτη. Στην περίπτωση, που οι εκπαιδευόμενοι δεν μπορούν, κάποιες φορές, να μετακινηθούν για τη συμμετοχή τους στα δια ζώσης μαθήματα, υπάρχει ειδική μέριμνα για τη σύγχρονη εξ’ αποστάσεως παρακολούθησή τους. Πρόκειται μόνο για περιπτώσεις ανωτέρας βίας, καθώς ο βιωματικός χαρακτήρας μεγάλου μέρους του προγράμματος δεν επιτρέπει την αποκλειστικά εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση.